Ett år långt experiment

Vad roligt att du tittar in!

Det här året tänkte jag ge mig själv en ordentlig utmaning. Jag kom till insikt att jag behöver göra något åt mina slösaktiga vanor. Min ålder är nu 28 år, jag har precis börjat studera och lever på studiestöd från CSN. Besparingarna är inte helt obefintliga, men det hade med lite ansträngning helt klart kunnat se bättre ut! Mina pengar har de senaste åren gått till vad jag känner är spontana småköp – då främst kläder och inredning av billigare natur.

Även om det här har funkat för mig så är det inget som gjort mig glad i längden. När jag nu tittar på mina ägodelar ser jag inget värde i merparten. (Inget som matchar utgifterna på kontoutdraget i alla fall) Dessutom tar de upp plats och kräver någon form av hantering och kan många gånger vara irriterande (när det känns som om de kräver mer av mig än vad de ger mig haha)

Det här är något jag länge känt att jag skulle vilja göra något åt. När man hört mycket om minimalism de senaste åren har jag många gånger blivit väldigt inspirerad! Både för de positiva effekterna på miljön, men kanske mestadels för enkelhetens skull. Även om man kanske inte ville kasta ut alla ägodelar har jag flera gånger rensat garderoben – för att senare fylla på den igen tyvärr. Är trött på det!

Så nu gör jag det! Inget mer planlöst strosande på stan. Det här är min kickstart på ett mer hållbart spenderande i livet.

Mina regler för 2019:

Det här året vill jag göra helt fritt från nyinköpta kläder, skor, smycken, inredning och kosmetika

Men hade tänkt mig några undantag:

  1. Tyger – När man fortfarande gillar mode så är det bra att ersätta det dåliga impulsköpbeteendet med något! Tyger ger tillfälle att skapa egna kläder och kommer hålla en sysselsatt och motiverad när det börjar klia i fingrarna.
  2. Övrigt hobbymaterial – Samma här. Vill man förnya hemma utan att köpa inredning så finns ett kryphål här som kommer hålla en sysselsatt och kanske till och med lite stolt efteråt.
  3. Ersättning av nödvändigheter När hudkrämen eller maskaran tar slut tycker jag man har lov att ersätta den. Här bedömer man själv vad som är viktigt för en. Kanske skulle du klara dig utan till exempel foundation? Dock skulle inte jag gå lös och testa massa nya produkter.
  4. Behandlingar och frisör – Jag tror att överkonsumtion ofta handlar om att man vill känna sig fräsch och fin, och i mitt fall tänker jag tillåta sånt som får mig att känna mig just så, det här är ändå ingen kategori som jag vanligtvis spenderar några stora pengar på ändå. Det här är ett köpstopp på kläder, inte ett spendera-noll år.
  5. Presenter och födelsedagar – Är OK.

Så! Där har vi mitt kommande år. Hoppas att du är intresserad av att följa mig. Har du också ett så kallat no-buy-år? Vad spenderar du dina pengar på? Det är aldrig försent att börja införa bättre köpvanor, även efter att första Januari passerat 🙂 Kommentera gärna så kan vi inspirera varandra!

2 reaktioner på ”Ett år långt experiment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *